Berini M13 ('eitje'), 1949

De collectie van Henk telt ongeveer vijfhonderd brom- en motorfietsen, waarvan een vijftigtal gerestaureerd is tot mintconditie, een aantal in uitstekende originele staat verkeert en een grote hoeveelheid mooie restauratieprojecten zullen zijn. Zoals u begrepen zult hebben, ligt het zwaartepunt van de verzameling op het merk Flandria. We kunnen stellen dat alle modellen ooit door Flandria uitgebracht op de een of andere manier in het museum aanwezig zijn.Ook zijn er een aantal bijzondere voertuigen uitgerust met motorblok, frame of andere onderdelen van Flandria te bewonderen. Invalidenwagentjes, driewielers en een enkele motorbakfiets. De geschiedenis van Flandria, zoals ook op deze website omschreven, wordt hier tastbaar gemaakt.

Victoria, jaren '40

Een van de oudste modellen uit de collectie is een Victoria uit de veertiger jaren. Een fraai voorbeeld van een gemotoriseerde fiets. Het meest recente exemplaar van een gemotoriseerde tweewieler is een bromfiets uit 2005, opgenomen in de collectie omdat de vormgeving opvallend en extreem is. Technisch interessante exemplaren zijn om die reden ook aanwezig, zo is er een prototype Flandria racer uit 1993, volledig door Henk gebouwd, met een motorblok uitgevoerd met waterkoeling.

Flandria Record, 1962

Het meest exclusieve exemplaar is een Flandria Record uit 1962, nieuwprijs fl. 775,- (ongeveer 352 euro). Het goedkoopste exemplaar volgens hetzelfde principe is een Berini ('eitje') uit 1949, nieuwprijs fl. 239,- (ongeveer 109 euro). In 1959 kostte ditzelfde model nog maar fl. 168,- (ongeveer 76 euro).

De particuliere collectie staat los van de Werkplaats van Henk en is nog niet voor publiek toegankelijk, voorlopig dient het als voedingsbodem voor de restauratiewerkzaamheden en als buffer voor de onderdelenvoorraad. Hier komt misschien al in de zeer nabije toekomst verandering in, omdat er een begin is gemaakt met de bouw van een showroom. Daar zullen de eerste vijftig gerestaureerde bromfietsen worden opgesteld om te bewonderen. Voorlopig kunt u een gedeelte van de collectie alleen op de website aanschouwen.